Skip to main content

* BONUS: 13 super ideeën voor erkenningscampagnes.

Stimulansen: Het geheim van het versterken van de organisatiecultuur

Erkenning op het werk is een van de pilaren van een bedrijf: het moet er gewoon zijn. Alle toonaangevende bedrijven weten dit en een succesvol bedrijf zal erkenning en incentives gebruiken als onderdeel van hun bedrijfsstrategie. We hebben het hier niet alleen over een bonus aan het einde van het jaar. Lees verder om te ontdekken hoe jij kan innoveren en een erkennings- en incentiveprogramma kan creëren dat jouw bedrijf zal veranderen.

EN BONUS: ontdek campagne-ideeën die je gemakkelijk en meteen kan implementeren.

Cultuur eet strategie als ontbijt

Je hebt deze zin waarschijnlijk al ergens gehoord en misschien begrijp je al hoe belangrijk het is om de organisatiecultuur te versterken. Geen enkele bedrijfsstrategie zal standhouden als de bedrijfscultuur deze niet ondersteunt. Nu heeft elk bedrijf zijn eigen cultuur, geen twee culturen zullen hetzelfde zijn, en een van de doorslaggevende factoren voor hoe jouw bedrijfscultuur eruit zal zien, is wie deze definieert en aanstuurt: zijn het de partners, de directie of het management? Vaak ontstaat cultuur spontaan. Tegen de tijd dat je er naar kijkt, is het er al: in de gangen, op bedrijfsevenementen, in werkmethoden, in interacties met collega’s en klanten, enz. En meestal is die cultuur heel anders dan de cultuur die in de HR-handleiding of in het gedeelte ‘Werken bij ons’ op de website wordt beschreven.

En dat is waar erkenning als strategie om de hoek komt kijken. Veel bedrijven hebben al een systeem dat werknemers stimuleert en beloont voor hun prestaties en resultaten. Als jouw bedrijf een van deze bedrijven is, gefeliciteerd! Maar als u naast het belonen van productiviteit ook incentives gebruikt om de organisatiecultuur van het bedrijf te versterken, dan is dat een pluim voor jou! Wij zijn je grootste fan. Je bent zeker iemand die de impact van erkenning in een bedrijf begrijpt. De bedrijfsstrategie en bedrijfscultuur kunnen samen lekker ontbijten!

Als het wordt beloond, wordt het herhaald

Pavlov, Skinner en andere theoretici hebben al bewezen dat prikkels en stimuli gedrag beïnvloeden. We weten dus al dat als een actie wordt beloond, deze zal worden herhaald

Bedrijven die vooroplopen op het gebied van people management weten dit ook, en daarom maken zij al gebruik van incentiveprogramma’s om hun interne cultuur te versterken. Met gestructureerde platforms, puntenprogramma’s, campagnes, trackingrapporten, enz. hebben ze het allemaal voor elkaar. Ja, er bestaat zoiets als een hiërarchie van uitmuntendheid in al deze incentivezaken. En denk niet dat dit alleen in grote organisaties gebeurt. Het is waar dat er veel voorbeelden zijn van grote bedrijven die vertrouwen op erkenning om de organisatiecultuur te versterken, maar het heeft nu ook het MKB bereikt.

Hoe kunnen incentives de organisatiecultuur versterken?

Laten we ter zake komen. Als je tot hier gelezen hebt, betekent dit dat je hoopt dat we je enkele ideeën en suggesties zullen geven over hoe jij incentives kunt gebruiken om jouw organisatiecultuur te verbeteren.

Eerst en vooral: wat is de cultuur die je wil versterken?

Ik weet het, dit is een lastig onderwerp dat gemakkelijk een doos van Pandora zou kunnen openen. Dus laten we, voordat we verder gaan, aannemen dat je al duidelijk weet wat de cultuur van jouw bedrijf bepaalt. Onthoud dat alle culturen evolueren. Het gebruik van incentives als strategie om jouw bestaande interne cultuur te ondersteunen, kan net datgene zijn wat nodig is om nieuw gedrag of nieuwe acties binnen die cultuur te stimuleren. En als je al bezig bent met een update van jouw bestaande cultuur, spring dan vandaag nog op de kar van erkennings- en incentiveprogramma’s!

Lijst TOP-gedragingen

Laten we de puntjes op de i zetten! Dit wordt net als het eten van een olifant: het moet hapje voor hapje gebeuren.

  1. Gebruik het document waarin jouw bedrijfscultuur is gedefinieerd (als dat er is) en selecteer 10 gedragingen of acties die deze cultuur weerspiegelen. Schrijf jouw lijst zoals de 10 Geboden; maak ze kort, direct en duidelijk.
  2. Neem nu de 5 gedragingen/acties van deze lijst die de grootste positieve impactop jouw bedrijf zouden kunnen hebben. Bingo! Je hebt degenen waar je aan gaat werken in jouw erkennings- en incentiveprogramma.

Maak je eigen systeem

Opdat jouw strategie zou werken en een impact zou hebben op jouw organisatiecultuur, moeten erkenningen of incentives gesystematiseerd worden als onderdeel van demodus operandi.

OMG! Net toen ik dacht dat het niet erger kon, moeten we nu gaan systematiseren. Alsof ik nog niet genoeg te doen had. Ik durf te wedden dat zoiets ook bij jou is opgekomen. Ontken het nu niet! Maar systematisering is gewoon een manier van werken definiëren die voor iedereen duidelijk en eenvoudig is. Het moet ook geen eenmalige actie zijn, maar een langdurige.

En je hoeft niet in paniek te raken! Er bestaan al kant-en-klare incentiveplatforms die je kant-en-klare incentives bieden. Deze zijn meestal snel te implementeren en vereisen weinig beheer. Het gebruik van incentivecampagnes is de ideale manier: ken een doelstelling toe aan elke campagne, reik een prijs uit wanneer deze bereikt is en dat is het! Eenvoudig en effectief. Hier volgen enkele nuttige tips.

  • Campagneduur: Gebruik ofwel eenmalige campagnes, met een begin- en einddatum, of doorlopende campagnes. Als je iets nieuws wilt introduceren, begin dan met een korte, eenmalige campagne. Dit zal een gevoel van schaarste opwekken en mensen zullen erdoor aangetrokken worden zoals door gratis ijs op een warme zomerdag. Permanente campagnes kunnen worden toegepast op gedragingen/acties die gemakkelijker te bereiken zijn of vaker worden herhaald. Aan het einde laten we enkele voorbeelden achter.
  • Puntenprogramma: als je de herhaling van gedragingen wilt stimuleren die in lijn zijn met de organisatiecultuur, dan is een puntenprogramma jouw beste optie. Dit “doseert” de beloningen. Het herhalen van de acties leidt tot meer punten – en dit creëert wat je zoekt: gewoonte. Meer punten betekent meer en betere beloningen.
  • Inclusief: als we het over de cultuur hebben, dan moet iedereen meedoen en daarom is het cruciaal om 100% van het personeel te bereiken. Je kan specifieke campagnes aanmaken voor het middenkader en andere campagnes voor de rest van je personeel. Met de beste incentiveplatforms kan je gerichte campagnes maken en zichtbaarheid geven aan specifieke groepen.
  • Maak het eenvoudig en gemakkelijk: het valideren van werknemersparticipatie is belangrijk. Om dit mogelijk te maken zonder dat het beheer je gek maakt, gebruik je gewoon een goed incentiveplatform en beslist je welke methode je wil gebruiken: automatisch punten toekennen, via gegevens- en systeemintegratie; semi-automatisch, waarbij een document zoals een Excel-bestand wordt geüpload en het systeem vervolgens rapporteert en punten toekent; of laat werknemers zelf hun deelname registreren door een soort record in te dienen, dat vervolgens wordt gevalideerd.

BONUS: 13 stimuleringsideeën waar u misschien nog niet aan gedacht hebt, voor een positieve impact op jouw organisatiecultuur

Hier volgen enkele campagne-ideeën die een bedrijfscultuur bevorderen en stimuleren die gebaseerd is op eigenaarschap, voortdurende verbetering en uitmuntendheid:

Het gevoel erbij te horen

  • Mentoren voor nieuwe rekruten: bestaande werknemers worden vrijwillige mentoren voor nieuwe rekruten. Geef nieuwe werknemers een tweede persoon waar ze tijdens hun eerste weken terecht kunnen, naast hun directe manager. Eén voor allen en allen voor één.
  • Merkpromotie op sociale netwerken: werknemers die de bedrijfskleuren dragen, helpen het nieuws en de prestaties van het bedrijf te verspreiden. Moedig werknemers aan om trots te zijn op het bedrijf waar ze voor werken.
  • Content creëren: gebruik je beste creatieve schrijvers om de inhoud voor de blog of sociale media-accounts van het bedrijf te creëren.
  • Deelname aan bedrijfsevenementen: Toon waardering voor werknemers die deelnemen aan bedrijfsevenementen, vooral wanneer deze buiten werktijd plaatsvinden. Elk evenement is al een “geschenk”, maar wat beloond wordt, is de actie van deelname. Degenen die het meest deelnemen, zijn waarschijnlijk de meest toegewijde leden van je team.
  • Vrijwilligers voor bedrijfsprojecten: van het helpen organiseren van de mega kerstborrel tot het helpen bij liefdadigheidsinitiatieven. Met een beetje extra hulp kom je altijd een heel eind, nietwaar?
  • Testimonials voor het web en sociale bedrijfsnetwerken: de woorden van huidige werknemers zullen kandidaten die geïnteresseerd zijn in jouw bedrijf als muziek in de oren klinken.
  • Verwijzingen van kandidaten: in de strijd om talent zijn verwijzingen goud waard, en een beloning. Grote bedrijven, vooral technologiebedrijven, doen dit al.

Voortdurende verbetering

  • Ondersteuning van interne trainingen: het maken van video tutorials of het opnemen van specifieke trainingen om deze te delen op het bedrijfsintranet is een uitstekende manier om de expertise van de goeroes in het bedrijf te delen.
  • Collegiale coaching, mentoring en shadowing: beloon vrijwilligers voor het helpen van hun collega’s om topprestaties te leveren.

Excellence

  • Arendsogen: het melden van bugs of servicestoringen is een taak waaraan alle werknemers kunnen meewerken, ongeacht hun functie.
  • Ideeën die goud waard zijn: werknemers kunnen ideeën en verbeteringen aandragen op basis van hun eigen ervaringen; van managementprocessen tot de producten of diensten zelf.
  • Mystery shopper: kandidaten die jouw producten en diensten testen en bekijken met een scherp Sherlock Holmes-oog, bieden een ander perspectief. Dit kan vooral nuttig zijn in de detailhandel.
  • Focusgroepen: deelname aan focusgroepen en andere onderzoeken die door het bedrijf worden uitgevoerd, is een uitstekende manier om verbetering te stimuleren.

Cultuur is een zaak van iedereen

Het veranderen of versterken van de organisatiecultuur van een bedrijf is niet alleen een taak voor HR, Interne Communicatie of de Directie, het is de verantwoordelijkheid van iedereen. Elke mening, elk gedrag en elke houding telt. Iedereen telt mee. Maak van het versterken van de bedrijfscultuur een project voor iedereen: leg het uit aan jouw werknemers, betrek iedereen erbij, vraag wat ze meer willen zien, geef het goede voorbeeld, betrek managers erbij. De relatie tussen gedrag en beloning bespreken is geen groot nieuws, maar soms is het goed om eraan herinnerd te worden. De belangrijkste les die je uit dit artikel kunt trekken, is dat je verder moet gaan met jouw incentiveprogramma’s. Blijf ze gebruiken om resultaten en productiviteit te stimuleren: ga verder, word beter. Een sterke organisatiecultuur is belangrijk, niet alleen voor de betrokkenheid van werknemers, maar ook voor de groei van jouw bedrijf.