Skip to main content
Vier sleutels tot een beter begrip van de waarde van bedrijfskortingen

In de huidige, zeer concurrerende arbeidsmarkt, waar het personeelsverloop wijdverspreid is, staan bedrijven voor de schijnbaar onmogelijke uitdaging om talent te behouden. In deze context is het creëren van een organisatiecultuur die loyaliteit stimuleert cruciaal geworden, maar moeilijk te realiseren. Een effectieve oplossing voor dit probleem zijn bedrijfskortingen. Deze hebben niet alleen bewezen de tevredenheid van werknemers te verhogen, wat op zijn beurt helpt om bestaand talent te behouden, maar zijn ook een krachtig middel om nieuw talent aan te trekken. Dit betekent dat de voordelen niet beperkt zijn tot werknemers, maar ook een impact hebben op de bedrijven die ze aanbieden. Deze voordelen versterken het imago van het bedrijf als een aantrekkelijke werkgever die zich inzet voor het welzijn van zijn team.

Wat zijn bedrijfskortingen?

Bedrijfskortingen zijn speciale prijsafspraken waarover onderhandeld is binnen het bedrijf of tussen het bedrijf en een externe leverancier of dienstverlener. Ze worden uitsluitend aangeboden aan werknemers van het deelnemende bedrijf en zijn bedoeld om loyaliteit te versterken, partnerschappen te bevorderen en uiteindelijk de verkoop te verhogen.

Hoe zijn bedrijfskortingen ontstaan?

Hoewel het misschien een modern concept lijkt, ontstonden de bedrijfskortingen zoals wij ze kennen tijdens de industriële revolutie en werden ze aanvankelijk gegeven door industriële organisaties om een stabiel personeelsbestand te behouden. Zoals uitgelegd in een artikel van de verzekeringsmaatschappij YuLife, evolueerden ze in de loop der tijd en werden ze, gedreven door sociale vooruitgang en de arbeidersbeweging, gestructureerde voordelen. Een keerpunt kwam aan het einde van de 19e eeuw toen de Duitse kanselier Otto von Bismarck een formeel ziektekostenverzekeringssysteem voor werknemers invoerde, waardoor de wereldwijde erkenning van de behoeften van werknemers werd beïnvloed.

Belangrijke mijlpalen in de wetgeving, zoals de National Insurance Act van 1911 in het Verenigd Koninkrijk en de Social Security Act van 1935 in de Verenigde Staten, gaven verder vorm aan personeelsbeloningen door bijdragen aan door de staat beheerde verzekeringsstelsels verplicht te stellen. Na de Tweede Wereldoorlog breidden de uitkeringen in de Westerse wereld aanzienlijk uit, gedreven door een concurrerende arbeidsmarkt en de erkenning van de waarde van tevreden werknemers.

Wat nu gezien wordt als de basisvoordelen van vandaag (vrije dagen, vakantie, ziektekostenverzekering, enz.), evolueerde geleidelijk naar kortingen op aankopen van goederen en diensten.

Wat zijn de verschillende soorten bedrijfskortingen?

Bedrijfskortingen zijn er in verschillende vormen, aangepast aan verschillende zakelijke behoeften. Gebruikelijke types zijn onder andere:

  • Bulk kortingen: Deze kortingen zijn gebaseerd op de hoeveelheid gekochte goederen of diensten. Hoe meer je koopt, hoe meer korting je krijgt.
  • Kortingen voor leden: Veel leveranciers bieden kortingen aan bepaalde organisaties of aan leden van bepaalde verenigingen. Jouw bedrijf kan toegang krijgen tot exclusieve kortingen op verschillende producten en diensten door lid te worden van relevante industriegroepen.
  • Kortingen voor werknemers: Deze kortingen worden aan werknemers aangeboden als onderdeel van hun beloningspakket. Dit kunnen kortingen zijn op winkelaankopen, lidmaatschappen van sportscholen en mobiele telefoonabonnementen.
  • Geassocieerde kortingen: Het aangaan van strategische partnerschappen met andere bedrijven kan aanzienlijke kortingen opleveren voor beide partijen. Bedrijven kunnen betere deals krijgen met leveranciers en dienstverleners door middelen te bundelen en collectief te onderhandelen.

Interessante feiten over Kortingsprogramma’s voor bedrijven

Zoals al eerder is vastgesteld, kan het opzetten van een kortingsprogramma een positieve invloed hebben op het behouden van werknemers (en dat heeft het ook bijna altijd) . Maar naast deze factor zijn er nog andere extra voordelen verbonden aan het hebben van een dergelijk programma. Ongeacht wat wij denken dat de kwalitatieve voordelen kunnen zijn, zoals het verbeteren van de werkomgeving, cultuur of motivatie, bestaan er objectieve gegevens die de grote voordelen van bedrijfskortingen en de duidelijke behoefte eraan ondersteunen.

  • 78% van de werknemers geeft aan dat het pakket secundaire arbeidsvoorwaarden zeer of zeer belangrijk is bij hun beslissing om een baan te accepteren of af te wijzen (Employee Benefit Research Institute).
  • 85% van de werknemers vond dat hun arbeidsvoorwaardenpakket niet de ondersteuning en flexibiliteit bood die nodig is om aan de huidige financiële verplichtingen te voldoen (Barklay’s).
  • 94% van de millennials en 92% van de Generatie X beweren dat niet-traditionele voordelen werkgevers aantrekkelijker maken (iCIMS).
  • 73% van de werknemers zegt dat gepersonaliseerde voordelen hun loyaliteit verhogen (MetLife).

Pioniers in bedrijfskortingen

Kortingsprogramma’s zijn niet alleen maar kortingen op aankoopprijzen. In werkelijkheid vertegenwoordigen ze een reeks strategische voordelen die zowel de werknemers als het bedrijf positief beïnvloeden. Naast de bovengenoemde statistieken zouden een paar voorbeelden van grote, wereldwijd erkende bedrijven die leiders zijn in dit soort bedrijfsbeleid, genoeg moeten zijn om je te overtuigen.

  • Apple:Werknemers krijgen 25% korting op hun hele productassortiment, waaronder iPhones, iPads, Macs en meer. Dit vertaalt zich in bevoorrechte toegang tot de nieuwste technologische innovaties en bevordert tegelijkertijd de loyaliteit, trots en tevredenheid van het personeel.
  • Nike: In de sportwereld motiveert dit bedrijf zijn werknemers met exclusieve kortingen op kleding, schoenen en sportaccessoires. Naast economische voordelen stimuleert dit ook een actieve en gezonde levensstijl onder haar werknemers, waardoor de merkidentiteit wordt versterkt en een dynamische werkomgeving wordt gecreëerd.
  • Google: De toonaangevende zoekmachineprovider biedt een compleet pakket met kortingen op Google-producten zoals Pixel-telefoons, Nest-apparaten en YouTube Premium. Deze strategie gaat verder dan het bieden van materiële voordelen aan werknemers en probeert de persoonlijke en professionele ervaring van haar werknemers te verbeteren door middel van technologie.
  • Microsoft:Werknemers van het softwarebedrijf kunnen producten zoals Surface laptops, Xbox consoles en Office 365 licenties met korting kopen. Het bedrijf vergemakkelijkt zo de toegang tot hulpmiddelen die werk en vrije tijd optimaliseren en de tevredenheid en betrokkenheid van werknemers vergroten.
  • Amazon: Werknemers in de e-commerce hebben toegang tot kortingen op een groot aantal producten, waaronder elektronica, boeken, kleding en huishoudelijke artikelen. Dankzij deze verscheidenheid kunnen werknemers besparen op dagelijkse aankopen, waardoor hun levenskwaliteit en algehele welzijn verbetert.

Welk bedrijfskortingsprogramma heeft jouw bedrijf nodig?

Wanneer je beslist welk kortingsprogramma het beste bij jouw bedrijf past, is een belangrijke factor om rekening mee te houden of de kortingen gelden voor diensten of producten die door het bedrijf zelf worden aangeboden. Dit kan directe voordelen bieden voor frequente of noodzakelijke aankopen op jouw werkplek, zoals kortingen op voeding, gezondheidsdiensten of specifieke producten. Bovendien kunnen deze kortingen de relatie tussen werknemer en bedrijf versterken door waarde toe te voegen aan de arbeidsrelatie.

Sommige programma’s bieden ook kortingen bij partnerbedrijven. Deze kunnen voordeliger zijn omdat ze de kortingsopties uitbreiden tot buiten wat het bedrijf zelf aanbiedt, waardoor er meer keuze is. Vip District is hier een goed voorbeeld van, met een gepersonaliseerde en exclusieve kortingsclub en een netwerk van toonaangevende merken zoals Bol.com, Hema, Booking en Phillips. Deze diversiteit aan merkpartners verhoogt de waarde van het kortingsprogramma voor werknemers, omdat ze toegang krijgen tot een breder aanbod aan producten en diensten met korting.

Bedrijfskortingen zijn een essentieel hulpmiddel om talent te behouden en aan te trekken en om het imago van het bedrijf als betrokken werkgever te versterken. De keuze van het juiste kortingsprogramma kan de werkomgeving en de algemene perceptie van uw bedrijf aanzienlijk verbeteren.