In de wereldeconomie van vandaag zijn bedrijven geobsedeerd om efficiënter, productiever en concurrerender te worden, en hun managers besteden veel van hun tijd en energie aan het vinden van de sleutel om dit wonder mogelijk te maken. Als ook u nauw betrokken bent bij de zoektocht naar uitmuntendheid in uw bedrijf, dan zult u blij zijn om te weten dat de magische formule die dit mogelijk kan maken al lang is uitgevonden. Lees verder en wij vertellen u hoe u uw bedrijf kunt laten draaien als een zonnetje dankzij werkstimulansen.
Wat zijn werkincentives?
Een werkstimulans is een aantrekkelijke beloning die aan werknemers wordt aangeboden als erkenning voor goede prestaties. We krijgen allemaal graag een schouderklopje als we iets goed doen. Werkprikkels helpen ons om onze werknemers te motiveren en zijn een emotionele (en/of materiële) stimulans die de prestaties en werktevredenheid verhoogt. Zij zijn, niet meer en niet minder, de brandstof die de mensen in ons team ertoe aanzet om het beste van zichzelf te geven.
Tipos de incentivos laborales para empleados
Er zijn vele soorten werkstimulansen. Er zijn monetaire en niet-monetaire, individuele en collectieve, tastbare en ontastbare… Welke moet u in uw bedrijf invoeren om uw werknemers letterlijk “van de kaart te laten gaan”? De enige regel die u moet volgen bij het ontwerpen van een goed incentiveplan, is ervoor zorgen dat het consistent is met de organisatiecultuur en dat het overeenkomt met de voorkeuren en behoeften van uw team. Voor de rest is verbeelding op zijn best!
3. Niet-monetaire stimulansen
We weten: werk is veel meer dan een looncheque aan het einde van de maand, en iedereen die ’s ochtends wakker wordt met geld als enige motivatie om te gaan werken, heeft een probleem. Maar hé, niemand is bitter voor een snoepje. Het feit dat de economische dimensie niet de enige dimensie is waarmee in een arbeidsrelatie rekening moet worden gehouden, betekent niet dat deze dimensie niet belangrijk is. Geldelijke beloningen zijn in feite een van de oudste en meest effectieve manieren om uw werknemers aan te moedigen het beste van zichzelf te geven. Eén die ze perfect zullen begrijpen en waar ze heel dankbaar voor zullen zijn.
Wat betreft de vorm die ze kunnen aannemen, zijn er naast de klassieke (en gedroomde) salarisverhoging nog andere vormen van geldgerelateerde werkprikkels waarmee goede prestaties beloond kunnen worden. Dit zijn enkele van de belangrijkste:
- Commissie. Een klassieker onder commerciële teams. Deze “bonus” is een smakelijke beloning voor deelname aan een succesvolle zakelijke transactie. Deze zijn meestal van tevoren vastgelegd met een aantal percentages op het bedrag van de verkoop.
- Bonus. Ze zijn vergelijkbaar met commissies, maar hebben een grotere reikwijdte (ze kunnen individueel, per team of zelfs bedrijfsbreed zijn), ze kunnen spontaner zijn en niet noodzakelijk gekoppeld aan de verkoop. Het bedrijf kan om verschillende redenen een bonus betalen. Omdat de beurswaarde van het aandeel gestegen is, omdat er meer eenheden in minder tijd of met minder middelen geproduceerd zijn (productiviteitsbonus) of omdat de baas zich vergist en besluit om de inzet of inspanningen van het personeel zonder specifieke reden te belonen (dit gebeurde bijvoorbeeld in sommige bedrijven tijdens de pandemie).
- Variabelen. Dit is een deel van het salaris van de werknemer dat niet gebonden is aan werktijd, maar afhankelijk is van een reeks individuele (en soms ook collectieve) resultaten. Het is een geweldige manier om onze werknemers uit te nodigen die extra mijl van productiviteit te gaan die ons een voorsprong kan geven op onze concurrenten.
2. Incentives in natura
Er is nog een ander soort werkstimulans die ook een economische dimensie heeft, ook al vertaalt deze zich niet in contant geld in de zakken van werknemers. Hun voordeel is dat ze op een veel welsprekender (en minder “transactionele”) manier laten zien dat u om uw werknemers geeft. Wilt u de harten en betrokkenheid van uw mensen winnen en hen (en uzelf) belangrijke belastingvoordelen opleveren? Hier volgen enkele ideeën over hoe u dit kunt bereiken door middel van werkstimulansen in natura.
- Restaurantkaartjes. De typische maaltijdbon is een incentive die uw werknemers bijzonder zullen appreciëren omdat het de dagelijkse hoofdpijn van wat ze zich moeten voeden oplost en hen een hoop gesjouw met lunchboxen tussen thuis en kantoor bespaart.
- Kwekerij. Het evenwicht tussen werk en privéleven is een prioriteit geworden voor werknemers, vooral voor jongeren. Een probleem dat bijzonder ingewikkeld wordt als u jonge kinderen hebt. Sommige bedrijven hebben de stap genomen om hun werkende moeders en vaders te ondersteunen met kinderopvang op locatie.
- Ziektekostenverzekering. Gezondheidszorg, zowel lichamelijk als geestelijk, is een fundamenteel aspect voor professionals. Een bedrijf dat zich bekommert om het welzijn van zijn werknemers is een vitaal, gezond bedrijf dat elke uitdaging aankan. Van een klassieke ziektekostenverzekering tot yogalessen of mindfulness-sessies, elke inspanning om voor de gezondheid van onze mensen te zorgen zal zich in schoppen terugbetalen.
- Puntenprogramma’s. Soms stellen bedrijven actieplannen op en belonen ze hun werknemers met punten als ze deze uitvoeren. Punten kunnen een verschillende nominale waarde hebben en kunnen worden ingewisseld voor verschillende cadeaus. Deze praktijk wordt steeds wijder verspreid en overgenomen door grote bedrijven.
3. Niet-monetaire werkstimulansen
Maar omdat niet alles in het leven om geld draait, zijn er veel andere manieren om professionele inspanningen te erkennen en te belonen die niets te maken hebben met verachtelijk metaal. In feite blijven niet-monetaire stimulansen in veel gevallen langer in het geheugen van werknemers hangen en hebben ze een multiplicatoreffect op hun motivatie en betrokkenheid. Waarom? Omdat het voordelen zijn die verbonden zijn aan ervaringen. En wat is het leven anders dan een verzameling ervaringen om in onze rugzak te stoppen? Dit zijn er enkele van:
- Telewerken. Verschillende onderzoeken bevestigen dat flexibiliteit, samen met salaris, de belangrijkste factor is om te bepalen of een professional voor een bepaald bedrijf kiest om voor te werken. Zozeer zelfs dat de vraag die ze hun potentiële werkgevers stellen tijdens het selectiegesprek niet is of er een mogelijkheid tot telewerken is, maar “hoeveel dagen?”.
- Vrije dagen. Ja, we zijn het erover eens dat het geweldig is om te werken… Maar het is nog veel beter om niet te werken als we die mogelijkheid hebben. Daarom stellen werknemers het zeer op prijs als hun werkgever hun inspanningen beloont met extra vakantiedagen of een punt maakt van het gedenken (in de vorm van een vrije dag “voor de aardigheid”) van hun verjaardag. Vergeet ook niet dat veel rapporten het belang van rust voor de productiviteit hebben aangetoond. Al met al zijn dit soort stimulansen dus ook niet slecht voor het bedrijf.
- Zakelijke evenementen. Een andere manier om prestaties te belonen en om de sfeer te ontspannen, teambuilding te stimuleren en interactie tussen collega’s in een meer ontspannen sfeer te bevorderen, zijn bedrijfsevenementen. Feesten, maaltijden, teambuildingsdagen, vrijwilligerswerk… Er gaat niets boven samen succes vieren.
- Platformen voor bedrijfskorting. Sommige bedrijven hebben speciale overeenkomsten met verschillende merken zodat hun werknemers van de meest concurrerende prijzen kunnen genieten. Hieruit komt een ander soort niet-monetaire werkstimulans voort, de kortingsclub voor werknemers, een bedrijfsplatform met tientallen speciale aanbiedingen van grote merken. Het is een manier om hun loonlijst te belonen en uit te breiden.
Welke problemen lossen bedrijven op door hun werknemers te stimuleren?
Werkstimulansen lossen talloze problemen op, het zijn echte vitaminen voor bedrijven! Incentives voor werknemers hebben met name een directe invloed op:
- Motivatie en betrokkenheid van werknemers, die niet alleen zien dat hun inspanningen niet onopgemerkt blijven door hun bedrijf, maar ook erkend en beloond worden.
- Individuele en teamprestaties. Ze stemmen bedrijfsdoelstellingen af op die van hun mensen en helpen om beter op elkaar afgestemde en samenhangende teams te bouwen.
- Talent aantrekken en behouden door de “lijm” te zijn om gekwalificeerd intern personeel te behouden en een “magneet” om extern talent aan te trekken.
- Creativiteit en goed werk, omdat ze gedreven zijn om harder te werken, nieuwe oplossingen te zoeken en hun eigen grenzen te verleggen, wat resulteert in een productievere werkomgeving en het behalen van uitstekende resultaten.
- Het creëren van een “leuke” omgeving, die op zijn beurt een positieve werkomgeving bevordert waarin samenwerking en bijdragen van verschillende teamleden tot bloei kunnen komen.
Waar wacht u nog op om werkstimulansen in uw beloningspakket op te nemen?
De beste bedrijven blinken uit in het geven van werkprikkels aan hun werknemers die inspelen op hun voorkeuren en die de waarden van het bedrijf uitdragen. Op Netflixvertrouwen ze bijvoorbeeld zo op de kracht van flexibele werktijden en werken op basis van doelstellingen dat niemand bijhoudt hoeveel uren werknemers werken of hoeveel vakantiedagen ze opnemen.
Google gelooft in gezond eten als middel om voor het welzijn van zijn werknemers te zorgen en tegelijkertijd hun productiviteit te verhogen. In hun kantoren hebben hun werknemers altijd gratis gezonde voedingsopties in de buurt, waardoor ze niet hoeven te reizen en goede eetgewoonten kunnen ontwikkelen.
Zoals u kunt zien, is het duidelijk dat het stimuleren van uw werknemers niet alleen huidige problemen aanpakt, maar ook dient als preventieve maatregel voor toekomstige uitdagingen. In een wereld waar het behouden van talent en de betrokkenheid van het personeel van cruciaal belang zijn, is de keuze en effectieve implementatie van werkstimulansen een prioriteit worden voor elk bedrijf. Waar wacht u nog op?